Van Aa tot Zwarte Water

Een natuur- en kunstproject in de Aa-landen.

Vanaatotzwartewater_allesstroomt_584
Foto: Tamara Design

Ongeveer veertig jaar geleden ontstond in de huidige Aa-landen een woonwijk. Maar hoe zag het gebied er voor het ontstaan van de wijk eigenlijk uit? In het project Van Aa tot Zwarte Water gaan leerlingen aan de slag met deze vraag. Door het onderzoeken van foto’s, materialen en historische kaarten komen ze meer te weten over de natuurlijke en menselijke geschiedenis van hun eigen wijk. Wat is hetzelfde gebleven en wat is er veranderd? Welke sporen kunnen we daar nog van terugvinden?

Deze workshop van ErUit bestaat uit drie onderdelen: een voorbereidende les, een gastles verzorgd door ErUit én een afsluitende kunstles verzorgd door ZoGemaakt. Elk onderdeel neemt maximaal 60 minuten in beslag.

Voorbereidende les
In de voorbereidende les gaan de leerlingen aan de slag met een aantal topograļ¬sche kaarten. Door deze te vergelijken, ontdekken ze welke elementen uit de bestaande woonwijk relatief nieuw zijn en welke al eeuwenlang in het gebied voorkomen. Deze les geeft u als leerkracht zelf. Stuur ons een mailtje en wij sturen de lesbeschrijving inclusief materiaal gratis naar u toe.

Gastles

In de gastles gaan de leerlingen samen met een natuurhistorische stadsgids van ErUit aan de slag met de Westerveldse Aa. Aan de hand van historische foto’s, natuurlijke materialen en verschillende (spannende) verhalen ontdekken de leerlingen wat er zich allemaal bij de rivier heeft afgespeeld. 

Aan het einde van de les schrijven de leerlingen een eigen gedicht/ verhaal passend bij de Westerveldse Aa. Wat maakte het meeste indruk op hen? Wat vinden ze belangrijk om aan andere wijkbewoners te vertellen?

Afsluitende kunstles (optioneel)
Naar keuze is het mogelijk om daarna nog een bijpassende kunstles aan te vragen. In deze les is het gedicht/verhaal van de leerlingen het uitgangspunt voor een kunstwerk. De kunstwerken vormen vervolgens een onderdeel van de eindtentoonstelling van het project Alles Stroomt!

Voor wie groep 5 t/m 8
Duur 60 minuten (gastles)
optioneel uit te breiden met afsluitende kunstles van 60 minuten
Wanneer op aanvraag
Waar Op en rond de school
Kosten 55 euro (gastles)
110 euro (in combinatie met een afsluitende kunstles (optioneel)). Voor de kunstles wordt tevens een klein bedrag aan materiaalkosten in rekening gebracht.

 

BOEKEN